top of page
Retentiedraad

Nazorg orthodontie

 

Indien de beugel nog aanwezig is:

Poets de tanden en beugel grondig na iedere maaltijd. 
Het niet tijdig poetsen kan voor ontsteking, bloeding en zwelling van het tandvlees zorgen. Dit is niet alleen vervelend, maar kan er ook voor zorgen dat de behandeling moet worden onderbroken. Hou de tanden en tandvlees dus netjes. Gebruik de voor u bestemde borsteltjes om voedselresten van tussen de tanden te halen. 

 

Na het aanspannen van de orthodontische draad, ontstaat er een tijdelijke spanning op de tanden. Dit kan best onaangenaam zijn, maar zal na enkele dagen spontaan verdwijnen. U hoeft verder niets te doen.
 

Het gebeurt dat er een scherp stukje voelbaar is met de tong of dat een stukje draad uw wang of lip kwetst. Neem contact op met uw orthodontist om dit na te kijken. Je kan een bolletje was (paraffine) kneden en aandrukken op het scherpe deel. Hierdoor kan je tijdelijk verder zonder pijn.


Als de orthodontische draad of een blokje loskomt, neem je zo snel mogelijk contact op met de orthodontist. Zo vermijd je dat de tanden zich opnieuw verplaatsen en dat de behandeling moet verlengd worden.


Nadat de beugel verwijderd is:

 

Na het verwijderen van de beugel wordt er steeds retentieapparatuur voorzien. Dit is een gekleefd draadje aan de binnenzijde van de tanden of een uitneembaar mondstuk dat 's nachts moet gedragen worden. Retentie is levenslang. Tanden willen steeds de weg van de minste weerstand volgen, ook jaren nadat de beugel verwijderd is. Vermijdt dat je opnieuw een behandeling moet opstarten.

Als de retentiedraad loskomt van één of meerdere tanden, neem dan zo snel mogelijk contact op met de orthodontist of tandarts. Zo voorkom je dat de tanden opnieuw zullen verplaatsen en er een nieuwe behandeling nodig is. Plooi de draad niet en knip de draad niet af. Als de draad intact is, kan deze in de meeste gevallen eenvoudig vast gemaakt worden. Zo niet moet de draad losgemaakt worden van alle tanden om vervolgens een nieuwe te plaatsen. Is de losse draad pijnlijk, breng dan een bolletje paraffine aan op het uiteinde. Zo kwets je je wang, tong of lip niet.
Paraffine kan je halen bij de apotheek.

bottom of page