top of page
Ο.Ο-4.jpg

Wat kan u verwachten na het plaatsen van een kunstgebit?

 

Een kunstgebit steunt in de meeste gevallen op het tandvlees. Draag daarom zorg voor u tandvlees. Poets elke dag het tandvlees en draag de prothese enkel overdag. Hierdoor kan het tandvlees 's nachts herstellen van de druk die het overdag ondervonden heeft. 

Een prothese dient gepoetst te worden met een stevige nylon borstel (handborstel of een speciale protheseborstel) en met handzeep of afwasmiddel. Poetsen met tandpasta wordt sterk afgeraden omdat dit uw prothese ruw maakt. Hierdoor zou ze nog sneller gaan verkleuren. Wees wel voorzichtig. Leg bij voorkeur een handdoek in de lavabo of in de gootsteen zodat de prothese niet breekt, mocht ze uit de handen glijden. Bewaar de prothese steeds droog. Een vochtige omgeving zorgt voor een toename van bacteriën en schimmels.

Als de prothese er niet zo fris meer uitziet ondanks het dagelijks poetsen met zeep, dan mag u de prothese een nacht in water leggen met een reinigingstablet. Doe dit enkel indien de prothese niet meer proper te krijgen is. Indien een reinigingstablet niet het gewenste effect heeft, neem dan contact op met uw tandarts. 

Het ontstaan van drukpunten is niet uitzonderlijk. Door lokale overdruk zal uw tandvlees kwetsen. Neem contact op met de tandarts om een kleine correctie uit te voeren. Deze behandeling is kosteloos indien de prothese recent vervaardigd is in onze praktijk. U mag in tussentijd de prothese uitnemen wanneer de pijn te hevig is. Draag uw prothese wel de dag voorafgaand aan uw afspraak. Zo ziet de tandarts exact waar de correctie moet gebeuren. Dit is van belang om de stabiliteit niet te beïnvloeden. 

 

Afhankelijk van de grootte van de prothese, kan het spreken wat moeilijker verlopen. Dit vraagt oefening en zal geleidelijk verbeteren.

Indien u geen eigen tanden of implantaten heeft, kan een prothese spontaan loskomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bekijk samen met de tandarts wat de oorzaak is en welke de beste oplossing is. 

Tips bij het eten met een volledige prothese:

Vermijdt het afbijten van voedsel met de voorste tanden. Doet u dit toch, dan zal de bovenprothese aan de achterzijde loskomen. Wil u iets afbijten, verplaats het voedsel dan naar de achterste tanden. Daar heeft uw prothese meer steun.

Verdeel met de tong het eten over linker en de rechter zijde van uw prothese. Omdat u nu op een gebalanceerde manier kauwt, zal de kans verkleinen dat de prothese loskomt tijdens de maaltijd.

Wees voorzichtig bij het eten van een warme maaltijd. Als uw verhemelte bedekt is door de prothese, voelt u de warmte mogelijks te laat en kan u zich verbranden. 

Wilt u niet in verlegenheid gebracht worden bij gezelschap. Gebruik dan preventief een paar strategisch geplaatste druppels kleefstof. De kleefstof geeft u meer zekerheid dat de prothese blijft zitten. De tandarts legt u graag uit hoe de kleefstof moet aangebracht worden.


Poets of spoel na iedere maaltijd de prothese. Het is onvermijdelijk dat er voedselresten onder komen. Door te spoelen vermijdt u dat er later op de dag een onaangename geur ontstaat.
 

bottom of page